Hírek

VSZOE Közgyűlés és szakmai nap beszámoló 2019.június

2019.06.15 21:51

Kedves Tagok, Kedves Érdeklődők!

Ismét eltelt egy év és a 2018/2019-es tanévnek zárásaként megtartottuk éves közgyűlésünket a Siófoki Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

Mint minden évben szép számmal voltunk jelen itt is. Köszönetet kell mondanunk az iskola vezetésének, dolgozóinak és a segítő diákoknak, akik ilyen szíves vendéglátással várták egyesületi tagjainkat, reggelivel és ebéddel láttak el minket.

Öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy az esemény egész időtartama alatt vendégünk volt Tóth Krisztina az iskola igazgatója és további három iskola vezetője.

Reggeli után Olasz Erzsébet az iskolai gyakorlati oktatásvezetője és Zsolnay Gábor elnök úr köszöntötte a résztvevőket és megnyitotta a közgyűlést.

Első előadónk, vendéglátó házigazdánk: Szamosi Lóránt kancellár volt, aki bemutatta az iskolát, a térségben elfoglalt helyét, majd megismertette a tagságot a Balatoni körrel és az iskola ahhoz való kapcsolatával .

Következő vendégünk: Mayer Gyula igazgató az Ágazati Készségtanács vendéglátóipari és turisztikai tagozatának elnöke volt. Témája: A szakképzés jövőjét meghatározó kormányzati elgondolások.

Előadásának alapját a Szakképzés 4.0 kormányzati irányelvek alapján készített ágazati koncepciók ismertetése alkotta. Kérésének is eleget téve tagjaink számos hozzászólással, kérdéssel színesítették mondanivalóját. Tartalmas, aktív és érdemi kommunikáció alakult ki. Számos gondolat, javaslat hangzott el. A program végén elfogadta igazgató úr elnökünk együttműködésre vonatkozó javaslatát. Tagságunk szakmai támogatásával, konzultációkkal törekszik a jövőben segíteni az AKT munkáját.

Harmadik részben ünnepélyes keretek között kerültek átadásra a 2019 évi Kiváló Vendéglátó Szakmai Oktató kitüntető címek. A díjakat Zsolnay Gábor elnök úr, Erdélyiné Kiss Rita és Tóth Gábor alalenökök adták el. A díjazottak meghatottsággal szóltak munkájukról, életpályájukról, hitvallásukról.

Életműdíjban részesült: Fövenyi László cukrász oktató (Székesfehérvár), Luiszer Miklós szakács oktató Budapest). Kiváló Vendéglátó Oktató címet kaptak: Gyarmathy Éva cukrász szakoktató (Ajka), Kiss László Ferenc szakács szakoktató (Budapest), Balog István Ferenc pincér szakoktató (Dömsöd), Moharos György szakács szakoktató (Tatabánya)

A résztvevők napi ellátásáról – a reggeliről, a tízórairól és az ebédről - Soósné Bolla Zsuzsanna szakács szakoktató, Berta László pincér szakoktató, Bánfalvi Róbert pincér szakoktató és tanítványaik gondoskodtak áldozatos munkájukkal.

Ebédszünet után egy kis szakma következett. Krista Zoltán biogazda hozta el termékeit, aki gyümölcsök és zöldségek feldolgozásával foglalkozik. A kóstolók nagy sikert arattak, a konzultációkon érdekes és hasznos információk hangzottak el. Szakmai érdekességek között lehet említeni a mustban eltett zöldségeket, gyümölcsöket, vagy a különböző fűszerekből, virágokból készített szörpöket.

Kiss Zoltán tagtárs előadónk a szakmai tendenciákról, az Euroskills szakácsverseny tapasztalatairól tartott előadást.

Az egyesület elmúlt évben végzett tevékenységét, jövőbeni terveit Tóth Gábor alelnök úr és Zsolnay Gábor elnök úr mutatta be. Utóbbi részletes beszámolót tartott az egyesület anyagi helyzetéről, mérlegbeszámolójáról, a hatósági kapcsolatairól és a tagsági helyzet alakulásáról.  Örömteli tényként említette, hogy a „törzstagság egyre” világosabban kirajzolódik. Azt is kiemelte, hogy napjainkra már kézzel fogható jelei is vannak az egyesületi tagok közötti együttműködések alakulására.

A programot kötetlen beszélgetés zárta.

Jó volt újra együtt lenni.

Köszönjük a részvételt a kollégáknak, és az igazoltan távollévőket sok szeretettel látjuk a legközelebbi gyűlésen!

 

Erdélyiné Kiss Rita

alelnök

Megjelent tagtársunk, Kis Zoltán Haszonkulcs c. könyve

2019.06.15 21:08

Kedves Kollégák!

Ezúton szeretnénk figyelmetekbe ajánlani Kis Zoltán tagtársunk szakmai kiadványát, amely Haszonkulcs – Étteremvezetők Gyakorlati Kézikönyve címmel jelent meg a napokban.

Zoltán 27 éve dolgozik a vendéglátásban, és 10 éve annak oktatásában. Könyvében ez idő alatt megélt élményeit, történeteit, tapasztalatait, hasznos felismeréseit osztja meg olvasóival, amelyek tanulságait bárki azonnal kamatoztathatja jelenkori vendéglátóipari munkája során.

A könyv kapcsán számos további információt találhattok a www.haszonkulcs.hu weboldalon, és ugyanitt tudjátok megvásárolni is, amennyiben szeretnétek!

Üdvözlettel:

A VSZOE Vezetősége

VSZOE Közgyűlés és szakmai nap beszámoló

2019.június 15.

Pannon Gasztronómiai Akadémia képzések

2019.06.15 21:07

Kedves Tagtársak!

 
A Pannon Gasztronómiai Akadémia havonta két alkalommal rendezi meg a workshopját - továbbképzését a budaörsi Metro vevőakadémiájának konyháján. A továbbképzés az Akadémia tagjainak szól, és még nekik is fizetniük kell érte. Ebben az évben nagy hírű éttermek mutatkoznak be, általában az éttermek tulajdonosai beszélgetnek Bíró Lajossal a szakmai kérdésekről, emellett a bemutatkozó étterem séfjei csodálatos menüsorokat főznek le, amit a meghívott vendégekkel együtt lehet kóstolni, illetve testközelből figyelni a főzés folyamatát. 
 
Kaptam egy lehetőséget Csapody Balázs úrtól, az Akadémia elnökétől, hogy az összes ez évi bemutatkozó főzésre delegálhatok alkalmanként 12 fő tanulót-szakoktatót vegyesen, méghozzá teljesen ingyenesen!
Mellékelten küldöm Nektek a következő, október 28-i programot, és az összesített ez évi programot, hogy tudjatok rá készülni, meg tudjátok szervezni a jelentkezéseket.
 
Mivel a létszám korlátozott, ezért a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudom figyelembe venni. 
Lehet előre jelentkezni az összes programra, csak arra figyeljetek, hogy aki jelentkezik, az mindenképpen töltse ki a heyét, mert egy ilyen bemutatóért másoknak 10.000 -ft-ot kell fizetni, tehát ne maradjon kihasználatlan hely. Egyenlőre egy iskolából 1 fő oktató , és 1 fő tanuló jelentkezését várjuk, ha nem telik be így az alkalom, akkor majd írok még egy levelet.
 
Magam már jó néhány alkalmon részt vettem, nagyon sokat tanultam-tanulok minden alkalommal, jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek!
 
Üdvözlettel: Tóth Gábor
 
Az említett programterv egész évre a zárt felületben található!
üdv.: Kiss Rita

 

 

Tagyűlés 2019 beszámoló

2019.06.01 21:11

Kedves Tagok, Kedves Érdeklődők!

Ismét eltelt egy év és a 2018/2019-es tanévnek zárásaként megtartottuk éves közgyűlésünket a Siófoki Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

Mint minden évben szép számmal voltunk jelen itt is. Köszönetet kell mondanunk az iskola vezetésének, dolgozóinak és a segítő diákoknak, akik ilyen szíves vendéglátással várták egyesületi tagjainkat, reggelivel és ebéddel láttak el minket.

Öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy az esemény egész időtartama alatt vendégünk volt Tóth Krisztina az iskola igazgatója és további három iskola vezetője.

Reggeli után Olasz Erzsébet az iskolai gyakorlati oktatásvezetője és Zsolnay Gábor elnök úr köszöntötte a résztvevőket és megnyitotta a közgyűlést.

Első előadónk, vendéglátó házigazdánk: Szamosi Lóránt kancellár volt, aki bemutatta az iskolát, a térségben elfoglalt helyét, majd megismertette a tagságot a Balatoni körrel és az iskola ahhoz való kapcsolatával .

Következő vendégünk: Mayer Gyula igazgató az Ágazati Készségtanács vendéglátóipari és turisztikai tagozatának elnöke volt. Témája: A szakképzés jövőjét meghatározó kormányzati elgondolások.

Előadásának alapját a Szakképzés 4.0 kormányzati irányelvek alapján készített ágazati koncepciók ismertetése alkotta. Kérésének is eleget téve tagjaink számos hozzászólással, kérdéssel színesítették mondanivalóját. Tartalmas, aktív és érdemi kommunikáció alakult ki. Számos gondolat, javaslat hangzott el. A program végén elfogadta igazgató úr elnökünk együttműködésre vonatkozó javaslatát. Tagságunk szakmai támogatásával, konzultációkkal törekszik a jövőben segíteni az AKT munkáját.

Harmadik részben ünnepélyes keretek között kerültek átadásra a 2019 évi Kiváló Vendéglátó Szakmai Oktató kitüntető címek. A díjakat Zsolnay Gábor elnök úr, Erdélyiné Kiss Rita és Tóth Gábor alalenökök adták el. A díjazottak meghatottsággal szóltak munkájukról, életpályájukról, hitvallásukról.

Életműdíjban részesült: Fövenyi László cukrász oktató (Székesfehérvár), Luiszer Miklós szakács oktató Budapest). Kiváló Vendéglátó Oktató címet kaptak: Gyarmathy Éva cukrász szakoktató (Ajka), Kiss László Ferenc szakács szakoktató (Budapest), Balog István Ferenc pincér szakoktató (Dömsöd), Moharos György szakács szakoktató (Tatabánya)

A résztvevők napi ellátásáról – a reggeliről, a tízórairól és az ebédről - Soósné Bolla Zsuzsanna szakács szakoktató, Berta László pincér szakoktató, Bánfalvi Róbert pincér szakoktató és tanítványaik gondoskodtak áldozatos munkájukkal.

Ebédszünet után egy kis szakma következett. Krista Zoltán biogazda hozta el termékeit, aki gyümölcsök és zöldségek feldolgozásával foglalkozik. A kóstolók nagy sikert arattak, a konzultációkon érdekes és hasznos információk hangzottak el. Szakmai érdekességek között lehet említeni a mustban eltett zöldségeket, gyümölcsöket, vagy a különböző fűszerekből, virágokból készített szörpöket.

Kiss Zoltán tagtárs előadónk a szakmai tendenciákról, az Euroskills szakácsverseny tapasztalatairól tartott előadást.

Az egyesület elmúlt évben végzett tevékenységét, jövőbeni terveit Tóth Gábor alelnök úr és Zsolnay Gábor elnök úr mutatta be. Utóbbi részletes beszámolót tartott az egyesület anyagi helyzetéről, mérlegbeszámolójáról, a hatósági kapcsolatairól és a tagsági helyzet alakulásáról.  Örömteli tényként említette, hogy a „törzstagság egyre” világosabban kirajzolódik. Azt is kiemelte, hogy napjainkra már kézzel fogható jelei is vannak az egyesületi tagok közötti együttműködések alakulására.

A programot kötetlen beszélgetés zárta.

Jó volt újra együtt lenni.

Köszönjük a részvételt a kollégáknak, és az igazoltan távollévőket sok szeretettel látjuk a legközelebbi gyűlésen!

Erdélyiné Kiss Rita

alelnök

 

VSZOE közgyűlés és szakmai nap 2019. június 15. szombat

2019.03.28 21:17

 

VSZOE közgyűlés és szakmai nap

2019. június 15. szombat

Helyszín: Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

(8600 Siófok Koch Róbert u. 8.

 

Előzetes meghívó a 2019 évi Közgyűlésre

Tisztelt VSZOE Tagok!

Kedves Kollegák!

Az idei évben –egy kedves invitálásnak eleget téve – az éves közgyűlést nem Budapesten, hanem Siófokon fogjuk megtartani.

Annak érdekében, hogy minél többen szabaddá tudjátok tenni magatokat az eljövetel érdekében, már most jelezzük, hogy az eseményre 2019 június 15-kén szombaton fog sor kerülni.

A programok egyeztetése és szervezése még folyamatban van. Ezzel kapcsolatban is várjuk ötleteiteket.

Ami egészen biztos, hogy az idei évben is – immár a negyedik alkalommal - át akarjuk adni a Kiváló Vendéglátó Szakmai Oktató kitüntető címeket. Várjuk javaslataitokat, akár önjelöléseteket is a címre. A cím adományozási feltételeit megtaláljátok a honlapunkon. Az ajánlásokat Zsolnay Gábor elnök úr részére kérjük küldeni május 20-ig. (zsolnayg@gmail.com.)

 

A tagdíjak – közös akaratunkból - ebben az évben is változatlanul 6000 Ft maradt. Aki még nem fizette be, az választhatja az utalást (Folyószámlánk: OTP Bank 11718000-29906022-00000000) vagy, ahogy sokan szokták tenni, a közgyűlésen is befizetheti.

 

Szeretettel köszönt benneteket:

 

Zsolnay Gábor

 

 

elnök

 

Tóth Gábor

 

Erdélyiné Kiss Rita

alelnök

 

alelnök

 

Budapest, 2019. március 28.

VSZOE közgyűlés és szakmai nap

2019. június 15. szombat

 

Helyszín: Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

(8600 Siófok Koch Róbert u. 8. )

9,00 - 10,00

Regisztráció

Tagdíjak befizetése, az utalt tagdíjakról kiállított számlák átvétele

Reggeli büféasztal

10,00 – 10,10

A taggyűlést megnyitja Zsolnay Gábor elnök és Olasz Erzsébet a siófoki iskola gyakorlati-oktatásvezetője

10,10 – 10,30

Vendéglátó, házigazdánk: Szamosi Lóránt kancellár

Téma: A vendéglátó iskola bemutatása, a térségben elfoglalt helye, a Balatoni kör és az iskola kapcsolata.

10,30 – 12,30

Vendégünk: Mayer Gyula az Ágazati Készségtanács vendéglátóipari és turisztikai tagozatának elnöke

Téma: A szakképzés jövőjét meghatározó kormányzati elgondolások

12,30 – 13,00

2019 évi Kiváló Vendéglátó Szakmai Oktató kitüntető címek ünnepélyes átadása

13,00 – 14,00

Ebédszünet

A vendégasztalt Olasz Erzsébet és kollégái szolgáltatják

 

14,00 – 14,30

Tagtárs előadónk: Kiss Zoltán

Téma: A szakmai tendenciák az Euroskills szakácsverseny tapasztalatai tükrében

14,30- 14,45

Beszámolók a Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete elmúlt évi tevékenységéről és eredményeiről, a további tervekről

Előadók: Zsolnay Gábor elnök és Tóth Gábor alelnök

14,45-15,15

Bemutatkozó kóstoltatók:

Krista Zoltán biogazda, aki gyümölcsök és zöldségek feldolgozott termékeit kínálja

és

Mátyás Tímea, aki tehéntejből készült finomságokkal fog minket meglepni.

 

15,15 -

Fórumbeszélgetés az egyesület tevékenységéről, a tagság életéről, feladatairól.

Témavezető: Erdélyiné Kiss Rita alelnök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzetes meghívó a 2019 évi Közgyűlésre

Tisztelt VSZOE Tagok!

Kedves Kollegák!

Az idei évben –egy kedves invitálásnak eleget téve – az éves közgyűlést nem Budapesten, hanem Siófokon fogjuk megtartani.

Annak érdekében, hogy minél többen szabaddá tudjátok tenni magatokat az eljövetel érdekében, már most jelezzük, hogy az eseményre 2019 június 15-kén szombaton fog sor kerülni.

A programok egyeztetése és szervezése még folyamatban van. Ezzel kapcsolatban is várjuk ötleteiteket.

Ami egészen biztos, hogy az idei évben is – immár a negyedik alkalommal - át akarjuk adni a Kiváló Vendéglátó Szakmai Oktató kitüntető címeket. Várjuk javaslataitokat, akár önjelöléseteket is a címre. A cím adományozási feltételeit megtaláljátok a honlapunkon. Az ajánlásokat Zsolnay Gábor elnök úr részére kérjük küldeni május 20-ig. (zsolnayg@gmail.com.)

 

A tagdíjak – közös akaratunkból - ebben az évben is változatlanul 6000 Ft maradt. Aki még nem fizette be, az választhatja az utalást (Folyószámlánk: OTP Bank 11718000-29906022-00000000) vagy, ahogy sokan szokták tenni, a közgyűlésen is befizetheti.

 

Szeretettel köszönt benneteket:

 

Zsolnay Gábor

 

 

elnök

 

Tóth Gábor

 

Erdélyiné Kiss Rita

alelnök

 

alelnök

 

Budapest, 2019. március 28.

9,00 - 10,00

Regisztráció

Tagdíjak befizetése, az utalt tagdíjakról kiállított számlák átvétele

Reggeli büféasztal

10,00 – 10,10

A taggyűlést megnyitja Zsolnay Gábor elnök és Olasz Erzsébet a siófoki iskola gyakorlati-oktatásvezetője

10,10 – 10,30

Vendéglátó, házigazdánk: Szamosi Lóránt kancellár

Téma: A vendéglátó iskola bemutatása, a térségben elfoglalt helye, a Balatoni kör és az iskola kapcsolata.

10,30 – 12,30

Vendégünk: Mayer Gyula az Ágazati Készségtanács vendéglátóipari és turisztikai tagozatának elnöke

Téma: A szakképzés jövőjét meghatározó kormányzati elgondolások

12,30 – 13,00

2019 évi Kiváló Vendéglátó Szakmai Oktató kitüntető címek ünnepélyes átadása

13,00 – 14,00

Ebédszünet

A vendégasztalt Olasz Erzsébet és kollégái szolgáltatják

 

14,00 – 14,30

Tagtárs előadónk: Kis Zoltán

Téma: A szakmai tendenciák az Euroskills szakácsverseny tapasztalatai tükrében

14,30- 14,45

Beszámolók a Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete elmúlt évi tevékenységéről és eredményeiről, a további tervekről

Előadók: Zsolnay Gábor elnök és Tóth Gábor alelnök

14,45-15,15

Bemutatkozó kóstoltatók:

Krista Zoltán biogazda, aki gyümölcsök és zöldségek feldolgozott termékeit kínálja

és

Mátyás Tímea, aki tehéntejből készült finomságokkal fog minket meglepni.

 

15,15 -

Fórumbeszélgetés az egyesület tevékenységéről, a tagság életéről, feladatairól.

Témavezető: Erdélyiné Kiss Rita alelnök

 

Letölthetők a munkaterv sablonok

2019.01.21 21:19

Kedves Kollégák!

A szakács zárt felületen Gábor által elkészített munkaterv sablon letölthető!

Kiss Rita

MAGYAR CUKRÁSZDÁK ÉS KÁVÉHÁZAK

2018.12.01 21:22

A szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó tavaly vágott bele egy nagyszabású kiadói tervbe. Olyan könyvsorozat indítására vállalkozott, amely tematikusan mutat be egy-egy szakmát, ágazatot, igényes, ismeretterjesztő albumok formájában. A könyvsorozat első kötetei a gasztronómia területét érintették. A jó magyar pálinka, A jó magyar sör, A magyar húsmívesség, a Mindennapi kenyerünk hagyományos, kézműves szakmák hazai történetét és kiváló szereplőit mutatta be portrériportokon keresztül. A könyvsorozat legújabb kötete Magyar cukrászdák és kávéházak címmel jelenik meg novemberben. A 432 oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából. Közel száz portré a szakma legkiválóbb szereplőivel és számos kultúr- és ipartörténeti írás vezet be a cukrászvilág rejtelmeibe, több száz fotó kíséretében....folytatás a Hírek fül alatt.

Bp. 2018.12.

MEghívó a BGE "Biztonságos – Minőségi - Mentes vendéglátás" rendezvényére

2018.11.30 21:54

Kedves Kollégák!

 
A Budapesti Gazdasági Egyetem vezetősége nevében szeretettel meghívunk Titeket az Egyetemen megrendezésre kerülő "Glutén és más mentes" alapanyagok témakörében szervezett tanácskozásra, konferenciára.
Mellékelten küldöm a részletes meghívót, és a jelentkezési lapot.
 
Üdvözlettel: Tóth Gábor

Meghívó

Örömmel hívjuk Önöket a Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, a BGE KVIK Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ és a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete közös szervezésében megrendezendő

„Biztonságos – Minőségi - Mentes vendéglátás”

tanácskozásra, amelynek

Időpontja: 2018. november 30, péntek, 10 óra

Helyszíne: BGE Markó utcai épület, Aula (1055 Budapest, Markó utca 29-31.)

 

MAGYAR CUKRÁSZDÁK ÉS KÁVÉHÁZAK

2018.11.21 22:46

A szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó tavaly vágott bele egy nagyszabású kiadói tervbe. Olyan könyvsorozat indítására vállalkozott, amely tematikusan mutat be egy-egy szakmát, ágazatot, igényes, ismeretterjesztő albumok formájában. A könyvsorozat első kötetei a gasztronómia területét érintették. A jó magyar pálinka, A jó magyar sör, A magyar húsmívesség, a Mindennapi kenyerünk hagyományos, kézműves szakmák hazai történetét és kiváló szereplőit mutatta be portrériportokon keresztül. A könyvsorozat legújabb kötete Magyar cukrászdák és kávéházak címmel jelenik meg novemberben. A 432 oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából. Közel száz portré a szakma legkiválóbb szereplőivel és számos kultúr- és ipartörténeti írás vezet be a cukrászvilág rejtelmeibe, több száz fotó kíséretében.

 

Mi volt Békés megye kultikus édessége? Hogyan készítik Szolnokon az Islert? Melyik desszert nyerte meg több mint száz éve a Párizsi Édesség Világkiállítás fődíját? Mikor alakultak az első hazai cukrászdák? Mi az első magyar termék, amely bekerült a világ legjobb ötven élelmiszere közé? Milyen hungarikumok vannak az édességeink között? Hol kóstolhatjuk meg minden évben néhány hétig az összes fennmaradt Kossuth nevével fémjelzett süteményt? Ki volt Kérszigeti Dékány Mihály? Milyen volt cukrászdát üzemeltetni a Horthy-korszakban, az ötvenes években vagy a hetvenes években? Mi mindent lehet grillázsból készíteni? Melyik kisvárosban ápolják a Rákóczi-túrós hagyományát, s ki volt a sütemény névadója?

A Magyar cukrászdák és kávéházak című kötet családtörténetei számos ilyen kérdésre adnak választ, s közben a történetek sorai között végigjárhatjuk évtizedek, sőt évszázadok generációs fejlődését, küzdelmét, amelyben ott van a történelmi háttér változó időszaka, ott van az édesapák hite, s ott van a fiatalok megújuló és megújító ereje.

A rendszerváltás óta sorra nyitottak a cukrászdák, amelyek az egykori hazai tradíciókra építve alakították ki a kínálatukat. Ma már újra természetes szokásunk lehet, hogy vasárnap beülünk a családunkkal a kedvenc cukrászdánkba, vagy a családi összejövetelre összeválogatjuk a süteményeket – éljünk az ország bármely pontján. Hogy ez valódi nemzeti értékünk, akkor vesszük észre, amikor külföldön járva nem találjuk a megszokott cukrászdákat és a frissen kapható süteményeket.

Az elmúlt években a hazai kínálat jelentősen kibővült, a Monarchia időszakában született tradicionális magyar süteményeknek megjelentek az újragondolt változatai, vagy a francia típusú trüffel krémek, mousse torták, monodesszertek, új technológiákkal, új ízekkel. S közben évente próbára teszi és ösztönzi a kísérletezésre a hazai cukrászokat az ország torta verseny. Kaphatunk ma már szinte minden jobb cukrászdában cukormentes és gluténmentes finomságokat. Az egykor világviszonylatban is meghatározó magyar cukrászat hagyományai újra minőségi irányt vesznek, s teret kapnak az újítások, a kreatív különlegességek.

A magyar cukrászatba ahogy bepillantunk, valódi értékekkel találkozunk, bizakodással és bátorító erővel olvashatjuk a szakma vonzerejét. Ma is érdemes minőségi, kézműves munkával foglalkozni. Erről szól az a közel száz portré, amely a cukrász szakma színe-javát mutatja be.

Nem csak az ünnepi időszak tartalmas szakmai időtöltése lehet a könyv lapozgatása, hanem a szakoktatók hasznos információk birtokába is juthatnak.

Megrendelhető: xantuszkonyv@gmail.com     

 

 

Bihari Zoltán: Magyar cukrászdák és kávéházak

Nemzeti Értékek Könyvkiadó, Szeged, 2018.

Méret: 290 x 235 mm

Oldalszám: 432

Keménytáblás, színes, fotókkal.

Ár: 9450.-Ft

ISBN 978 615 587 602 8

2018 VSZOE összejövetel. Az MKIK-t Vörös-Gubicza Zsanett képviseli

2018.05.20 21:23

Kedves Tagtársak!

A 2017/18-as tanév zárásaként szeretettel látunk benneteket éves találkozónkon.  Első vendégünk Vörös-Gubicza Zsanett az MKIK új Oktatási és Képzési Igazgatója, aki a szakmunkásképzés jövőjéről fog beszélni. Többen jeleztétek, hogy szeretnétek kérdezni az Igazgató asszonytól, ami természetesen lehetséges lesz. Megbeszéltük vele, hogy kérdéseinket előre megadjuk neki, így a felkészülését az adott témában megkönnyítjük.

Arra kérünk benneteket, hogy akinek bármilyen kérdése van az Igazgató asszonyhoz, az írásban juttassa el hozzánk, a vszoe2014@gmail.com – és zsolnayg@gmail.com   címére. Természetesen a helyszínen megfogalmazódott kérdésekre is válaszolni fog.

Mivel ez a téma mindenkit érint, ezért kérünk benneteket, hogy mutassátok meg ezt az e-mailt az iskolátok igazgatóinak, gyakorlati oktatásvezetőinek, és kivételesen őket is várjuk szeretettel, attól függetlenül, hogy nem tagjai az egyesületünknek. Csak annyit kell tenniük, hogy előzetesen jelzik a VSZOE e-mail címére részvételi szándékukat.

Szokás szerint Tőletek is várjuk a részvételi szándék mielőbbi megerősítését, hisz étellel-itallal készülünk a fogadásotokra, és a Dobos C. József Iskolában sem mindegy, hogy melyik termet készítjük elő.

A jelentkezéseket legkésőbb június 15-ig küldjétek el! Részletes program a zárt felületen!

Bp. 2018.05.20

Köszönettel, Vezetőség

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>