Hírek

Spájz interjú

2016.10.02 21:51

https://www.mixcloud.com/karcfm/sp%C3%A1jz-zsolnay-g%C3%A1bor/

Interjú Zsolnay Gáborral-turizmus.com

2016.10.02 21:26

https://turizmus.com/fokusz/szakkepzesi-reformbol-elegseges-1138933

 

Legfrissebb szakképzési kerettantervek

2016.09.01 21:40

Magyar Közlöny 129. szám  30/2016. (VIII. 31.) NGM rendelet
https://tinyurl.hu/GN2M
 

Zsolnay Gábor a Spázzban interjú

2016.05.12 21:38

Interjú Zsolnay Gáborral:
https://tinyurl.hu/1j6w

Cukrász-szakács szekció gyűlés

2016.01.25 19:36

https://oldalasmagazin.hu/szakoktatoi-forumot-tartottak-a-dobos-c-jozsef-szakiskolaban

Meghívó a VSZOE szakács szekciójának szakmai egyeztetésére

2016.01.08 21:57

Tisztelt kollégák!

Tájékoztatunk benneteket, hogy a VSZOE szakács szekciója szervezésében 2016.01.23.-án szombaton 10.00 órai kezdettel tanácskozást tartunk a szakács oktatás aktuális kérdésiéiről, a budapesti Dobos C József Vendéglátóipari Szakiskolában.

Szeretettel várunk minden kedves egyesületi tagot és minden érdeklődő kollegát. A helyszínen lehetőség lesz a belépésre és a 2016 évi tagdíj megfizetésére is. (Az éves tagdíj változatlanul 6 000 Ft.).

A technikai előkészületek érdekében mindenkit arra kérünk, hogy részvételi szándékát legkésőbb január 15-éig jelezze Molnár György szekció vezetőnek a:   molnar.dobosvsz@gmail.com e-mail címre, Tel: 06305791803

Tervezett napirendi pontok:

  • A rendezvény megnyitása, és a napirendi pontok ismertetése.
  • Beszámoló az egyesület helyzetéről és az elvégzett, valamint az aktuális feladatokról. előadó: Zsolnay Gábor VSZOE elnök
  • Tájékoztató a szakács szakképzésben az SZVK és központi program a 2016-2017-es tanévtől várható főbb változásairól
  • Meghívott vendég előadása a XXI. századi gasztronómiai trendekről, irányzatokról, divatról (Az előadó személyéről időben tájékoztatást fogunk adni.)
  • Szünet
  • Szakmai vitafórum Molnár György vezetésével az alábbi és az általatok előzetesen javasolt további témakörökben:
    • Észrevételek és ajánlások a tankönyv tartalmával kapcsolatban (Ki mit tart feleslegesnek és ki mit hiányol a tankönyvből?)
    • Miután a tankönyvnek a központi programmal összhangban kell lennie ezért a szűkös mozgáséren túl ki milyen egyéb tananyagfejlesztést lát szükségesnek?
    • Milyen lépéseket és tartalmi kereteket látunk szükségesnek egy országosan egységes vizsgatartalom vagy kerettartalom ajánlás létrehozására.  Vagy egyáltalán mit szóltok ehhez a témához.

Ahhoz, hogy megfelelően elő tudjunk készülni és a vitafórum ne válják parttalanná, kérünk mindenkit, hogy a felvetett témakörökben vagy a további kérdéseiket felvetéseiket írják meg nekem a fent megadott e-mail címre.

Várjuk a jelentkezéseket és a reméljük, hogy minél nagyobb létszámban fogunk találkozni.

Köszönt mindenkit

Molnár György

Meghívó a VSZOE cukrász szekció szakmai egyeztetésére

2016.01.08 21:55

Kedves Kolléga!

Szeretettel meghívunk a Vendéglátó Szakmai oktatók Országos Egyesülete szervezésében a cukrász szekció szakmai egyeztetésére.

Időpont: 2016.01.23 10.00 óra

Helyszín: Dobos C. József VSZI

1134 Budapest, Angyalföldi u.11.

Részvételi szándékod kérlek jelezd az erdelyine.k.rita@dobosvsz.sulinet.hu e-mail címen vagy a 70/77-95-917 telefonszámon.

Tervezett program:

  • Szakmai nap megnyitása közösen a szakács szekcióval
  • Napirendi pontok elfogadása
  • A Magyar Élelmiszerkönyv Hagyományőrző cukrászipari termékek c. fejezetének változásinak ismertetése és az oktatásba történő bevezetése
  • A várhatóan 2016.09.01-én bevezetendő SzVK változásinak ismertetése
  • Cukrász szakoktatók részére igénybe vehető tanfolyamok, gyakorló helyek egyeztetése
  • Egyéni kérdések és felvetések megbeszélése

Ha észrevételed, egyéb témafeltevésed lenne kérjük jelezd , hogy felvehessük a programba.

Megjelenésedre feltétlen számítunk!

 

Erdélyiné Kiss Rita és Gyenge Csaba

https://www.turizmusonline.hu/friss/cikk/__visszahozni_a_pincer_szakma_becsuletet?utm_source=newsletter&utm_medium=vendeg__hotel_hirlevel&utm_campaign=15483

2015.12.07 22:47

'Visszahozni a pincér szakma becsületét!'

Ezúttal a pincérszakma jövője került napirendre a Vendéglátóipari Szakmai Oktatók Országos Egyesületének (VSZOE) és a Magyar Éttermi Mesterek Klubjának együttesen szervezett ülésén a Dobos C. József szakiskolában.

 

Az ülés első számú célja a pincértanulóknak oktatandó tananyag egységesítése volt, hogy a kollégák a különböző vizsgákon, versenyeken egyforma elvárásokat tudjanak támasztani a tanulók felé. Az esemény jelentőségét az is mutatja, hogy szombat délután 34 kiváló gyakorló pedagógus jelent meg az ország minden tájáról (Szeged, Gyöngyös, Sopron, Gödöllő, Vác, Zsámbék, Szolnok, Kecskemét, Felcsút, Baja, Budapest, Szekszárd), hogy a tavaly júliusban megkezdett munkával tényleges eredményeket érjenek el, ezúttal a pincér szakoktatás területén.

Tóth Gábor, a tavaly júliusban megalakult VSZOE alelnöke bevezetőjében kifejtette, hogy komoly problémák vannak a pincérképzés területén. Nem elég, hogy országosan is hiány van a pincérekből, egyre kevesebb a pincér tanuló és nem oly régen voltak olyan hangok, amelyek még a pincér szakma létjogosultságát is megkérdőjelezték. Az utóbbi években többször alakították át a középfokú vendéglátó szakképzés számos elemét (szerkezetét, vizsgakövetelményeit, vizsgarendjét, a képzés tartalmát stb.).

Jelenleg nincs megfelelő étel és italismeret, holott ennek egyre nagyobb jelentősége van. A vendéglátóhelyeken tisztában kell azzal lenni, hogy a pincér mit visz ki a vendég elé, gondoljunk csak a legutóbbi uniós rendelkezésre, miszerint a vendéget többek között fel kell világosítani az ételekben előforduló allergizáló allergén anyagokról is.

Problémát jelent az is, hogy a pincérszakmában tanítandó elemeket más társszakmák kezdték átvenni: új trendeket teremtenek a borászok, borászatok, pálinkafőzdék és a kávé biznisz szereplői. Rengeteg, a pincérszakmára épülő divatos képzést indítottak az utóbbi időben a sommelier-től, baristától kezdve a mixer képzésig. A legfőbb probléma azonban, hogy ezen képzések alatt egy sor fontos ismeretet nem sajátítanak el a tanulók (pl. többek között terítést vagy étrend-összeállítást, de nincs általános élelmiszer, étel-és italismeretük sem) ugyanakkor ezekből a gyorstalpaló tanfolyamokból kerülnek ki manapság a jövő pincérjei.

Balogh István az Éttermi Mesterek Klubjának elnöke elmondta, hogy a mesterképzésben sincsenek jó tapasztalataik. Itt a legfőbb probléma, hogy mivel törvény írja elő, szükségből és kötelességből történik a vizsgázás, ezért nem mindenhol tartják be a mestervizsga előírásait. Ebben a kérdésben a kamarával való összefogást sürgeti a szakember, ugyanis a minőség emelése csak a folyamatos ellenőrzésekkel biztosítható. „Célunk, hogy visszahozzuk a pincér szakma becsületét!”- fűzte hozzá a szakember.

Zsolnay Gábor elnök is az együttműködésre hívta fel a figyelmet. „Együtt nagyon nehéz, de egyedül lehetetlen!” hangsúlyozta, és a VSZOE által kínált előnyökre hívta fel a pedagógusok figyelmét. Elkészült a VSZOE weboldala, ahol folyamatosan osztanak meg a minőségi oktatáshoz szükséges hasznos tartalmakat, tananyagokat, feladatlapokat, feladatszerkesztő. anyagokat és módszertani segédleteket. A honlap működését a befizetett tagdíjakból tudják biztosítani, melyre minden év június 30-ig kell regisztrálni. A VSZOE elnöke kiemelte, az egyik legfontosabb feladatnak tartják a duális képzésre épülő, triális szakképzés feltételeinek visszaépítését az oktatásba. Csak ez segíthet abban, hogy a különböző munkahelyeken zajló foglalkoztatás eltérőségeit legalább részben egalizálni lehessen a képzésben.

A találkozón megjelent Vomberg Frigyes, a 2015-ös Bocuse d'Or világbajnokság magyar csapatkapitánya, a 2016-os európai döntő egyik szervezője is, aki a legújabb trendek bemutatásával segíti a pincér oktatók szakmai felkészültségét.

A Nemzeti Egység Klaszter vezetője, Asztalos István szintén felajánlotta a szervezet segítségét. Az ernyőszervezetként működő Klaszter célja a különféle területeken jelentkező problémák összefogása, javaslatok kidolgozása és a döntéshozók felé történő közös képviselet.

A célok kitűzését és az együttműködés összehangolását követően megkezdődött a tényleges szakmai tanácskozás a tananyag minőségi fejlesztéséről, valamint a pincér szakoktatás aktuális kérdéseiről.

 

Oldalas magazin- Pincér szakmai egyeztető fórum

2015.12.07 19:53

A mai napon megtartotta ülését az első magyar pincér szakmai egyeztető fórum az Éttermi Mesterek Klubja és a Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete szervezésében, a Schnitta Egyesület támogatásával. A rendezvényre az ország egész területéről jöttek a kiváló szakoktatók. Felemelő érzés volt a Szolnokról, Kecskemétről, Gyöngyösről, Szegedről, Bajáról, Nyíregyházáról, Sopronból, Budapestről, Zsámbékról, Gödöllőről, Vácról érkező kollégák látványa. Sikeres napot zárhattak, ugyanis nagyon sok szakmai kérdésben sikerült megegyezniük, amivel talán elősegíthették a pincér szakma oktatásának egységességét. A tagság önmérsékletet tanúsított, gyorsan, precízen folyt az egyeztetés. Megegyeztek abban, hogy ez egy jó kezdet volt arra, hogy a szakmai összefogást erősítsék, és mindenképpen ajánlatos a további, széleskörű együttműködés, egyeztetés, amely leteheti, egy új, modernizált tananyag alapjait.

Minden jog fenntartva! © Oldalas magazin 2015.12.05

 

Holló Tamás gyászjelentés

2015.11.23 19:42

Holló Tamás gyászjelentés
Fájdalommal tudatjuk, hogy Holló Tamás, az egykori Pannónia Szálloda és Vendéglátó vállalat munkatársa, a Danubius Hotels margitszigeti szállodáinak volt éttermi igazgatója, majd nyugdíjba vonulásáig a Budapesti Európai Ifjúsági Központ szálloda igazgatója, szakmai tanár és szakvizsga elnök, 2015. november 11-én meghalt. 73 éves volt.
Temetése 2015. november 26-án, csütörtökön 09:45 órakor az Óbudai Temetőben lesz.
A Gyászoló Család

 

Holló Tamás életútja
Holló Tamás 45 aktív évet dolgozott a vendéglátásban.
Szakmai pályafutását 1961-ben kezdte az egykori Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalatnál.
Előbb termelői területen, mint chef dolgozott az Apostolok és a Szófia Étteremben, a szántódi Révcsárdában, majd a Nemzeti Szállodában. Később az értékesítés területén, mint üzemeltető igazgató tevékenykedett, majd a Danubius Hotels Group margitszigeti szállodáinak éttermi igazgatója volt.
Aktív pályafutását a Budapesti Európai Ifjúsági Központ szálloda igazgatójaként fejezte be.
A magyar gasztronómiát többször képviselte és vitte sikerre külföldön is, Perutól Tokióig és számos európai nagyvárosban .
Szaktanárként részt vett a szakképzésben. Szakmai versenyek zsüritagja volt.
A BKIK és az NSZFI felkérésére szakvizsga elnökként és vizsgabizottsági tagként tevékenykedett.
Igényesen, elkötelezetten végezte feladatát.
Magas szintű szakmai hozzáértése, korrekt emberi magatartása, becsületessége, tisztessége miatt mind a vendégek, mind munkatársai, tanitványai nagyra becsülték, tisztelték és szerették.
Családi élete példás volt. Két felnőtt leánya és hat unokája van.
Holló Tamás 73 évet élt.

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>